This website requires JavaScript.

Фіскальний реєстратор чи касовий апарат – що краще?

Споживча спроможність населення України, незважаючи на кризу, залишається досить високою. Однак і сама сфера торгівлі та підприємництва має йти в ногу з часом. Створення нових автоматичних електронних систем обліку товарів, продажу та обороту коштів породжує попит на техніку нового покоління.

 

Історія касового апарату – історія торгівлі

Касові апарати, створені в 1879 Джеймс Рітті, а потім перетворені за допомогою Вільяма Лемсона, який в 1882 створив компанію Lamson Cash Railway Company з виробництва касових апаратів. Перші касові апарати були складною системою пневматичних труб, з'єднаних із лічильною машиною. Стаціонарна конструкція була громіздкою, якщо не сказати не підйомною. Проте, навіть у сфері торгівлі інновації змінювали техніку. Бізнес на бізнесі процвітає сьогодні. Податкова реформа просуває бізнес-технології Звісно, турбота держави полягає у тому, щоб торговельна система країни приносила максимальну користь бюджету України. Саме тому з 2013 року запроваджується реформа податкової системи. 

 

Дані зміни зачіпають не тільки саму систему оподаткування, спрямовану на уникнення паперових до електронних форм звітності, а й стосуються систем аналізу та обліку торгово-комерційного обладнання. Касові апарати та фіскальні реєстратори на даний момент знаходяться на першому місці за попитом серед товарів для торгово-комерційного бізнесу. Боротьба двох контрольно-касових машин насправді не має великого сенсу, оскільки сфери впливу електронних контрольно-касових машин (ЕККА) та фіскальних реєстраторів (ФР) мають різні напрямки. Варто зазначити, що нове покоління касових апаратів має мало зовнішніх відмінностей від фіскальних реєстраторів. Однак істотні відмінності між ними все ж таки є.

 

Розглянемо касовий апарат

Позитивні характеристики ЕККА:

  • Моделі останнього покоління відрізняються невеликими технічними габаритами, зручним блоком клавіатури і дисплеєм, що добре читається;

  • Касовий апарат є самостійну технічну одиницю. Він не потребує допоміжного програмного обладнання;

  • Потужний акумулятор розрахований на автономну роботу протягом тривалого часу (від 10 до 18 годин);

 

Основними недоліками касового апарату є:

  • Необхідність вбивати дані вручну, проводити чек, підтверджувати оплату;

  • Звіт формується на момент завершення роботи зміни, проміжне зняття даних неможливе;

  • Касові апарати не виключають можливості махінацій та помилок «людського фактора».

  • Місця ймовірного використання ЕККА – ринки, торгові павільйони, кіоски, виїзні та культурно-масові заходи, магазини невеликої площі та пропускної спроможності, з невеликою денною виручкою.

 

Повернемося до фіскальних реєстраторів та розглянемо їх докладніше

Фіскальні реєстратори мають один недолік, виражений у тому, що вони не можуть існувати як автономний обліковий пристрій. Для повноцінної роботи фіскальному реєстратору необхідна комп'ютерна система з програмним забезпеченням, сканер штрих-коду, дисплеї для покупця та продавця, електронні торгові вагові платформи. Така система обліку та контролю за товарно-грошовим оборотом займає більше місця, ніж касовий апарат. Однак така система обліку та продажу є надійною та прозорою. Фіскальний реєстратор відрізняється внутрішнім захисним чіпом (фіскальна пам'ять). Обсяг цієї пам'яті багаторазово перевищує обсяг пам'яті касового апарату, перелік товарів, які проводяться через ФР може бути скільки завгодно більшим. 

Складність даного облікового обладнання є здається. Налагоджений механізм дозволяє проводити одночасно облік товару, що надходить, його рух і продаж, фіксацію залишків. Для всіх цих операцій немає потреби зупиняти робочий процес. Завдяки можливості формування звіту та передачі його на комп'ютерний носій або для звіту до податкових органів, фіскальний реєстратор може працювати цілодобово та передаватися від зміни до зміни без зупинки. Ще однією перевагою є те, що нове покоління фіскальних реєстраторів створено на основі термопринтерів. Це означає високу швидкість друку чеків. Система сканування штрих-кодів звільняє оператора від необхідності вручну вносити дані про товарну номенклатуру, ціну та кількість. Ще одним плюсом є можливість коригувати чек до проведення фіскальної операції. Місця встановлення комплексного обладнання з фіскальним реєстратором: супер та гіпермаркети, складські приміщення, що займаються також відвантаженням товару, сфера продажу послуг населенню тощо.

 

Фіскальні реєстратори є зручним інструментом для:

  • Виявлення позицій, що найбільше продаються;

  • Контролю акцій, бонусними та дисконтними балами;

  • Прозорої системи грошового обороту;

  • здійснення контролю податкових органів за правильність проведення фінансових операцій;

  • формування звітності в електронному вигляді;

  • Планування у правильному виборі подальшого асортименту, відстеження впливу знижок та бонусів на продаж товару;

  • Профілактика крадіжки, шахрайських операцій співробітниками та покупцями, осмислених помилок персоналу та правопорушень на території торговельного об'єкта.

 

Найбільш поширеними на території України є ФР "Datecs", "Екселліо" (виробник – Болгарія), "Марія" (Україна). Вони внесені до Державного реєстру РРО. По пораду про тип фіскального реєстратора або касового апарату для власного бізнесу рекомендується звертатися до свого податкового інспектора. Що стосується вибору надійної та якісної техніки, інтернет-магазин «TechnoLogic» пропонує широкий вибір контрольно-касової техніки та фіскальних реєстраторів. 

Тут можна оформити замовлення на оптову або роздрібну закупівлю обладнання, супутні системи обліку та контролю, програмне забезпечення та витратні матеріали. Система оплати та доставки гнучка та різноманітна. Консультанти прямої лінії компанії ТОВ «Технолоджик» дадуть відповіді на ваші запитання у будь-який час доби. Ви працюєте на бізнес, бізнес працює на вас.

 

Коментарі
Додати коментар